Meest gestelde vragen
Waarom spreekt mijn kind niet?
Kinderen met selcetief mutimse bevriezen in bepaalde situaties. Dit kan zich in verschillende vormen uiten;
Het kind Blokkeert volledig er komt geen reactie meer van af. Andere kinderen kunnen wel nog iets op schrijven. Sommige kinderen zwijgen een hele dag op school. Vragen om naar de wc te gaan kan voor sommige kinderen al te moeilijk zijn.
Waarom vind er een bevriesreactie plaats?
Als er gevaar is reageert je lichaam onmiddelijk: je vlucht, vecht of bevriest. Je emotionele brein reageert gelijk om te overleven. Je kiest hier niet voor. Dat gebeurt zodat je zo goed mogelijk door de angstige situatie heen kan komen.
Waar kan ik een diagnose laten stellen?
Als het vermoeden hebt dat je kind last van heeft van selectief mutisme kan je het best contact opnemen met een profesional.
Vaak duurt de behandeling van jongere kinderen korter dan bijvoorbeeld jongvolwassenen, omdat jongvolwasennen al langer met hun praatangst lopen.
Hoe kan ik als ouder mijn kind helpen?
Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind, een eerste stap is om een passende therapie te zoeken. Het is belangerijk om je kind te steunen. Neem vooral je kind mee naar sociale situaties, maar dwing het kind niet. Steun je kind als het even niet lukt. Stap voor stap met de juiste hulp, steun en begrip kan selectief mutisme overwonnen worden.
Kan mijn kind naar gewoon onderwijs?
Selectief mutism hoeft geen beperking te zijn om naar gewoon onderwijs te gaan. De meeste kinderen/jongvolwassenen met selectief mutisme zitten op het gewone onderwijs, mocht er nog iets achterliggends zijn waardoor een kind naar het speciaal onderwijs moet kan dat.
Is het erfelijk?
Mensen met een familiegeschiedenis van angststoornissen kunnen mogelijk een verhoogd risico lopen, maar het is niet automatisch dat zij angststoornissen zullen ontwikkelen. Daarbij spelen andere factoren ook nog een rol zoals; biologische, psychologische en omgevingsfactoren.
Wat zijn de mogelijkheden met examens?
Voor centrale examens waar gesproken moet worden zijn vaak aanpassingen mogelijk voor jongeren met selectief mutisme. Overleg dit met de school.
Waar kan ik mijn ervaring delen met andere ouders?
Als u graag u ervaring wil delen met andere ouders.
Op facebook staan verschillende groepen voor ouders met selectief mutisme;
-Ouderplatform stichting selectief mutisme
- Ouders over selectief mutisme
- Ouders van tieners met selectief mutisme
- Ouders kind met selectief mutisme
- Ouderplatform stichting selectief mutisme
Maak jouw eigen website met JouwWeb